De dagelijkse werking
De dagelijkse werking van het Vlaams Talenplatform is in handen van een kerngroep van vier professoren van de Vlaamse universiteiten die talenrichtingen inrichten. Een team van drie beleidsmedewerkers staat hen bij. Vier werkgroepen, voorgezeten door de kerngroepleden, ondersteunen inhoudelijk het platform.
Daarnaast kan het Talenplatform rekenen op een brede achterban van taaldocenten uit het hoger onderwijs en volwassenonderwijs, verenigd in een stuurgroep, die vier maal per jaar samenkomt om op de hoogte gebracht te worden van de lopende projecten.
Vlaams Talenplatform
Kerngroep
Inge Arteel
Vrije Universiteit Brussel
Lieven Buysse
Katholieke Universiteit Leuven
Tanja Mortelmans
Universiteit Antwerpen
Kornee van der Haven
Universiteit Gent
Vlaams Talenplatform
Beleidsmedewerkers
Onze beleidsmedewerkers verzorgen de dagelijkse werking van het Vlaams Talenplatform en staan u graag te woord:
Ine Corteville
Tine De Koninck
Kirsten Kielemoes
Vlaams Talenplatform
Projectmedewerkers
Onze projectmedewerkers zijn verantwoordelijk voor één van de projecten van het Vlaams Talenplatform:
Charlotte Maekelberghe
Projectcoördinator KlasCementproject
Lieze Asselman
Projectcoördinator
Woord in actie
Rieneke Lammens
Projectmedewerker
Duik in taal!
Vlaams Talenplatform
Werkgroep Onderwijsnetwerk
De werkgroep Onderwijsnetwerk treedt vanuit het Vlaams Talenplatform in contact met het bredere onderwijsveld, om de staat van het talenonderwijs vandaag mee in kaart te brengen: Wat zijn de uitdagingen waar de lerarenopleidingen en educatieve masters voor staan? Welke noden hebben talenleerkrachten in het secundair onderwijs?
De werkgroep staat in nauw contact met verschillende actoren in het onderwijsveld, zoals de educatieve uitgeverijen, de professionaliseringsorganisaties, de lerarenverenigingen en de koepels. Ook wil ze een spreekbuis zijn voor leerkrachten en docenten, hen informeren over de acties van het Talenplatform en hun inbreng vragen.
Vlaams Talenplatform
Werkgroep Maatschappelijk Netwerk
De werkgroep Maatschappelijk Netwerk gaat het gesprek aan met de bredere maatschappelijke partners van het Talenplatform, zoals culturele partners, werkgeversorganisaties en bedrijven. Ze zoekt naar ambassadeurs voor de talen om ons platform mee een gezicht te geven in het publieke debat. In 2023 was de werkgroep verantwoordelijk voor het opstellen van een Taalcharter.
Vlaams Talenplatform
Werkgroep Communicatie
Deze werkgroep verzorgt de communicatie vanuit het Vlaams Talenplatform via de website, nieuwsbrieven en diverse sociale media. Op die manier houden we onze collega’s in het veld op de hoogte van ontwikkelingen binnen het platform, maar informeren we ook een breder publiek over onze standpunten met betrekking tot het talenonderwijs. In 2023 werkt de werkgroep mee de grootschalige promotiecampagne voor de talenrichtingen in het secundair onderwijs uit.
Vlaams Talenplatform
Werkgroep Onderzoek
De werkgroep Onderzoek bekijkt hoe het Talenplatform onderzoeksmatig middelen kan genereren en lijnen uitzetten die ons als talensector meer inzicht verschaffen in fundamentele kwesties rond taalonderwijs (bv. welke didactische aanpak bij taalbeschouwings- taalvaardigheids- en literatuuronderwijs is niet alleen efficiënt maar verhoogt ook de motivatie en intrinsieke interesse van de leerlingen?). Deze werkgroep werkt toe naar een grote gemeenschappelijke SBO-aanvraag, ondersteund door de vier Vlaamse universiteiten. Ook formuleert de werkgroep thema’s voor bachelorpapers en masterproeven en deelt nadien de resultaten ervan.